Monday, March 12, 2012

Recap TTC # 1

As salam....

Ari nie Chek tetiba teringat nak recap balik apa yang my O&G specialist cakap kat Chek masa memula buat treatment ngan dia kat Assunta....

So macam biasa dr akan tanya history/background check


Dr: Dah berapa lama kahwin??
Chek: 1thn setengah (* nie masa memula buat treatment)
Dr: Ada apa masalah???
Chek: Kami nie dah 1thn setengah khwin....tapi belum ada baby...bla...bla...bla
Dr: Ok...kita check kamu punya cycle dulu,berat,family history dan sbgnya...

dipendekkan cerita...setelah temubual pendek dan buat TVS bagai...Chek pun disahkan mengidap mild PCOS

Chek masih ingat lagi perkara pertama yang Dr suruh buat adalah kurangkan berat badan....sbb menurut Dr, ovum Chek xmembesar dengan jayanya....disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon dalam badan Chek...
Menurut Dr,langkah pertama untuk pregnant bagi pengidap PCOS adalah dengan mengurangkan berat badan at least sebanyak 5-10 % daripada berat badan semasa....huhuhu.....masa tu berat Chek sekitar 55kgs -57kg....la nie berat Chek meningkat jadi 64Kgs...(*dek godaan dan sebab dah lama x amalkan diet low G.I)..

So,Azam bln 4 nnti nak start balik dengan low G.I Diet.Insya Allah...kalo ada masa nnti Chek update pasal Diet Low G.I dan status terbaru Chek...

6 comments:

  1. salam
    saya pon di diagnose ngan PCOS-berat pon BMI lebih...saya sedih sangat masa tu--tapi lepas tu saya ada usaha turun berat badan--tak jadi---Dugaan byk--makan clomid--makan metformin--turun berat badan ngan drastik tapi saya HIPO--berenti--saya miscarriage sekali--pastu perasaan down sgt2X--tapi lepas miscarriage saya try guna BBT dan OPK---alhamdulillah--Berjaya...dont wori try jer apa yang boleh--asalkan BERDOA dan USAHA --insyaallah akan berjaya

    ReplyDelete
    Replies
    1. @ Little world....tq atas nasihat dan semangat....Insya Allah Chek akan igt nasihat LW.

      Delete
  2. salam kenal....

    tetiba search googlr TTC,terjmpa blog awak...;)
    mudah2an usaha kita semua mendtgkan hasil..I'Allah...Amin~~

    ***jemput singgah blog saya..***

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal gak Syazni....Amin...semoga usaha kita semua mendatangkan hasil.Amin.

      Delete
  3. Salam dear,
    Samela saye pun mild pcos gak...almost setaun lbih dh kawen..boring dah jumpe gynae huhu...
    For me, saye try makan habatus sauda 2 kali sehari + pati delima 1 sudu tiap2 mlm... Then saye try jugak bbt and opk test... In the same time mmg saye everyday makan metformin...alhamdulillah lps 2 bulan buat i'm pregnant...
    So, never give up n doa byk2 eh...insyaAllah ade rezeki :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumusalam eiza....1stly,congratz....seronok dan teruja bila dengar ada diantara TTCian yang berjaya pregnant...2ndly,hurm....mungkin boleh cuba petua yg ieza kasi nie...hehehehehhe...wink2...

      Delete