Tuesday, March 13, 2012

Info Diet # 1

Carrot + Ginger + Apple  - Boost and cleanse our system.


Apple + Cucumber + Celery -   Prevent cancer, reduce cholesterol, and eliminate stomach upset and headache.  


Tomato + Carrot + Apple - Improve skin complexion and eliminate bad breath.  


Bitter gourd + Apple + Milk -   Avoid bad breath and reduce internal body heat.  


Orange + Ginger + Cucumber - Improve Skin texture and moisture and reduce body heat.


Pineapple + Apple + Watermelon - To dispel excess salts, nourishes the bladder and kidney.  


Apple + Cucumber + Kiwi - To improve skin complexion.


Pear & Banana -   regulates sugar content.  


Carrot + Apple + Pear + Mango
- Clear body heat, counteracts toxicity, decreased blood pressure and fight oxidization .  


Honeydew + Grape + Watermelon + Milk
- Rich in vitamin C + Vitamin B2 that increase cell activity and str engthen body immunity.  


Papaya + Pineapple + Milk
- Rich in vitamin C, E, Iron. Improve skin complexion and metabolism.  


Banana + Pineapple + Milk
- Rich in vitamin with nutritious and prevent constipation    


 
Fav juice kesukaan Chek ialah Pear + Banana. Elok utk regulate sugar content terutamanya bagi org yang ada PCOS mcm Chek nie....



Monday, March 12, 2012

Recap TTC # 1

As salam....

Ari nie Chek tetiba teringat nak recap balik apa yang my O&G specialist cakap kat Chek masa memula buat treatment ngan dia kat Assunta....

So macam biasa dr akan tanya history/background check


Dr: Dah berapa lama kahwin??
Chek: 1thn setengah (* nie masa memula buat treatment)
Dr: Ada apa masalah???
Chek: Kami nie dah 1thn setengah khwin....tapi belum ada baby...bla...bla...bla
Dr: Ok...kita check kamu punya cycle dulu,berat,family history dan sbgnya...

dipendekkan cerita...setelah temubual pendek dan buat TVS bagai...Chek pun disahkan mengidap mild PCOS

Chek masih ingat lagi perkara pertama yang Dr suruh buat adalah kurangkan berat badan....sbb menurut Dr, ovum Chek xmembesar dengan jayanya....disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon dalam badan Chek...
Menurut Dr,langkah pertama untuk pregnant bagi pengidap PCOS adalah dengan mengurangkan berat badan at least sebanyak 5-10 % daripada berat badan semasa....huhuhu.....masa tu berat Chek sekitar 55kgs -57kg....la nie berat Chek meningkat jadi 64Kgs...(*dek godaan dan sebab dah lama x amalkan diet low G.I)..

So,Azam bln 4 nnti nak start balik dengan low G.I Diet.Insya Allah...kalo ada masa nnti Chek update pasal Diet Low G.I dan status terbaru Chek...

Friday, March 2, 2012

Cycle # 5 CD1

Quick update..
As salam....

Ari nie bersamaan 02/03/2012 adalah CD 1 bg cycle 5 berBBT.hurm....harap2nya bln nie adalah rezeki untuk kami berdua.Insya Allah...