Monday, December 31, 2012

Salam 2013

As salam,

Chek nak ucapkan selamat menyambut tahun baru 2013 kepada semua rakan2 TTC sekalian.Semoga kita semua diberi kesihatan yang baik,dipermudahkan segala urusan dan semoga usaha kita semua diberkati Allah.In Sha Allah...


Amin...amin Ya Rabbal Alamin....

Tuesday, December 18, 2012

Usaha TTC untuk bln Dec 2012

As salam,

Quick update on Usaha TTC Chek untuk bln Dec 2012

  1.  Minum susu kambing Hi goat(ori) pada waktu pagi.
  2.  Minum campuran pati delima Gulsan + cuka epal(jenama gulsan) + madu pada waktu mlm
  3. Kurangkan pengambilan nasi pada mlm hari.cuma mkn meehoon @ roti
  4. Amalkan mkn EPO.
Semoga usaha Chek kali ini membuahkan hasil.Amin...


Sunday, October 28, 2012

Diet ...oh Diet

As salam.....

puh...puh...dah bersawang2 dah blog Chek nie...so,disebabkan ari nie(291012) Chek amik cuti ...so ada baiknya Chek update kan ttg diet yang Chek amalkan dalam usaha berTTC nie. Check it out...

  1. Sebelah pagi Chek  minum susu kambing (jenama Hi goat premium) and Chek tambahkan sedikit madu lagi bagi dia Umpph...sket.
  2. Sebelah petang Chek minum pati delima Gulsan(1 sudu besar) + Madu(2 sudu besar) + air suam @ air sejuk.
  3. Sebelah malam pun Chek minum pati delima Gulsan.
  4. Makan snek buah2an.Kurangkan pengambilan karbohidrat.
 P/S: Pati delima Gulsan tu Chek baru cuba jer....nnti lps nie kalo rasa serasi,akan diteruskan... dan Insya Allah akan cuba Cuka Apple & Cuka Delima dalam usaha TTC nie. Semoga Allah permudahkan urusan kita semua.Amin.....


Tuesday, July 24, 2012

Quick update

As salam.....

rasanya dah lama Chek x bersiaran....bukan aper...kekangan masa yang tidak mengizinkan....walau apapun Chek ingin mengucapkan selamat berpuasa dan MAAF ZAHIR BATIN.Semoga bln ini membawa keberkatan kepada rakan2 TTC semua dan semoga usaha kita diberkati Allah.Amin.....


Tuesday, July 3, 2012

Diet update

As salam

040709 0810hrs

Huhuhu...setelah lama "behiatus" ari nie Chek nak update sket pasal diet chek

1stly,semalam "kawan baik @ migrain" Chek  sejak sekolah kembali menyerang Chek....huhuhu....
chek BP(blood preasure) naik tinggi menjulang2....nasihat Dr aka Boss Chek....silalah:
  1. Diet seimbang & bersenam
  2. Kurangkan Stress
  3. Pastikan tidur mencukupi & tidur yang berkualiti

2ndly,ari ni (040712) bos Chek suruh periksa balik BP Chek....kalo masih tinggi gak...Dia nak prescribe ubat darah tinggi....HURM........

So,sebagai permulaan ari nie Chek
  1. Start balik buat sit-up(25x sit up) lepas bangun tidur
  2. Start amik roti bran-wheatmeal gardenia + tuna + air Susu yogurt Bliss(perisa kiwi) untuk breakfast
  3. Kurangkan tidur diwaktu tgh.


p/s: Hehehehehe....susah betul kalo keje ngan clinic kesihatan nie....asik kena bebel jer ngan bos pasal pemakanan...

Monday, May 28, 2012

Diet & senaman update

As salam....

Quick update setelah ber"hiatus" selama beberapa minggu...ari nie Chek kembali untuk update blog ni....
  1. pada 25/5/2012- Chek berjaya menyertai "Jazzercise" selama 1jam di Office.
  2. Diet-kurangkan pengambilan nasi pada sebelah malam,lebihkan buah2an dan sayur2an.
  3. Belajar kawal /seimbangkan pengambilan kalori = aktiviti harian.
  4. Belajar kawal nafsu makan.
  5. Belajar melakukan senaman sekurang2nya 3 kali seminggu selama 1 jam.

Hehehehehe.....hopefully, bln depan dapatlah capai target berat ideal..

Berat semasa: 65 kgs
Berat Idaman : pengurangan at least 0.05 % daripada berat semasa.

 

Thursday, April 26, 2012

Motivasi TTCku # 3

As salam...

Kita akan sentiasa diuji...ada yang diuji dengan perkahwinan,ada yang diuji dengan anak dan ada yang diuji dengan kesusahan hidup.Tapi,ini bukan bermakna kita harus menyalahkan takdir....kerana Allah menguji kita untuk melihat sejauh mana Iman kita...dan Dia takkan menguji hambaNya sekiranya hambaNya tidak mampu menanggung ujian tersebut...

Doaku,

"Ya Allah,sekiranya Kau ingin mengujiku...Kau titipkanlah kekuatan buatku untuk menghadapinya.Amin...."




Friday, April 6, 2012

Usaha TTC 2012 # 1

As salam....

Quick update for today 070412 1150hrs

  1. Ari nie Chek berjaya buat senaman ringkas selama 30 minit...termasuk senaman untuk hip.
  2. Breakfast : buat sandwich sardin....Lunch nanti mungkin akan cuba kurangkan pengambilan nasi...kalau selalu amik full plate nasi...start from today nak cuba kurangkan kpd 1/2 plate....and lebihkan makan sayur2an dan lauk.
  3. Cuba lakukan aktiviti berfaedah -untuk mengelakkan aktiviti ZZZZ di waktu siang seperti update blog dengan lebih kerap....kemas2 umah....and kembali aktif  design "DIGITAL SCRAPBOOK".

Tu dia...... a small step for my 2012 TTC resolution..a BIG STEP starts with a SMALL STEP.

Till then...C U when I C U.TC

Tuesday, March 13, 2012

Info Diet # 1

Carrot + Ginger + Apple  - Boost and cleanse our system.


Apple + Cucumber + Celery -   Prevent cancer, reduce cholesterol, and eliminate stomach upset and headache.  


Tomato + Carrot + Apple - Improve skin complexion and eliminate bad breath.  


Bitter gourd + Apple + Milk -   Avoid bad breath and reduce internal body heat.  


Orange + Ginger + Cucumber - Improve Skin texture and moisture and reduce body heat.


Pineapple + Apple + Watermelon - To dispel excess salts, nourishes the bladder and kidney.  


Apple + Cucumber + Kiwi - To improve skin complexion.


Pear & Banana -   regulates sugar content.  


Carrot + Apple + Pear + Mango
- Clear body heat, counteracts toxicity, decreased blood pressure and fight oxidization .  


Honeydew + Grape + Watermelon + Milk
- Rich in vitamin C + Vitamin B2 that increase cell activity and str engthen body immunity.  


Papaya + Pineapple + Milk
- Rich in vitamin C, E, Iron. Improve skin complexion and metabolism.  


Banana + Pineapple + Milk
- Rich in vitamin with nutritious and prevent constipation    


 
Fav juice kesukaan Chek ialah Pear + Banana. Elok utk regulate sugar content terutamanya bagi org yang ada PCOS mcm Chek nie....



Monday, March 12, 2012

Recap TTC # 1

As salam....

Ari nie Chek tetiba teringat nak recap balik apa yang my O&G specialist cakap kat Chek masa memula buat treatment ngan dia kat Assunta....

So macam biasa dr akan tanya history/background check


Dr: Dah berapa lama kahwin??
Chek: 1thn setengah (* nie masa memula buat treatment)
Dr: Ada apa masalah???
Chek: Kami nie dah 1thn setengah khwin....tapi belum ada baby...bla...bla...bla
Dr: Ok...kita check kamu punya cycle dulu,berat,family history dan sbgnya...

dipendekkan cerita...setelah temubual pendek dan buat TVS bagai...Chek pun disahkan mengidap mild PCOS

Chek masih ingat lagi perkara pertama yang Dr suruh buat adalah kurangkan berat badan....sbb menurut Dr, ovum Chek xmembesar dengan jayanya....disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon dalam badan Chek...
Menurut Dr,langkah pertama untuk pregnant bagi pengidap PCOS adalah dengan mengurangkan berat badan at least sebanyak 5-10 % daripada berat badan semasa....huhuhu.....masa tu berat Chek sekitar 55kgs -57kg....la nie berat Chek meningkat jadi 64Kgs...(*dek godaan dan sebab dah lama x amalkan diet low G.I)..

So,Azam bln 4 nnti nak start balik dengan low G.I Diet.Insya Allah...kalo ada masa nnti Chek update pasal Diet Low G.I dan status terbaru Chek...

Friday, March 2, 2012

Cycle # 5 CD1

Quick update..
As salam....

Ari nie bersamaan 02/03/2012 adalah CD 1 bg cycle 5 berBBT.hurm....harap2nya bln nie adalah rezeki untuk kami berdua.Insya Allah...

Thursday, February 2, 2012

Cycle # 4 CD1

As salam.....

Quick update

Today bersamaan 020212 adalah CD1 Chek...huhuhu...misi bulan nie x berjaya.nampaknya kena pk step seterusnya dalam usaha berTTC....
  1. Start balik low G.I Diet...sebab berat dah mencecah 62kgs...(* Target bulan nie nak turunkan at least 3kgs)
  2. Buat senam robik...selalu x sempat....hehehe...alasannnnnn......
  3. BerBBT dengan istiqamah.Insya Allah...Chek dah faham sedikit sebayak fertility sign badan Chek sendiri.*Almaklumlah dah nak masuk 4 cycle berBBT.
  4. Kurangkan makanan fast food.....(Alamak....nie kena paksa DH nie...takut dia tergoda ngan fast food)
  5. Kurangkan stress(stress keje...lebihkan bercuti, stress TTC...hurmmmmm)

Adakah Chek akan berjaya melaksanakan misinya pada cycle ke 4 ni???.....hehehehehehe....Insya Allah....Amin.

Wednesday, January 25, 2012

2WW(CD 27)

Quick Update...

As salam.....

Semalam 250112 - Adik Chek yang kenduri serentak dengan Chek selamat melahirkan anaknya yg ke-2 through C-Section.So, as per today my parents ada 4 grand-daughters....I feel happy for her
Today plak  260112 adalah CD27 Chek....tgh berdebar2 tunggu 2WW nie.... " Ya Allah,Kau permudahkanlah perjalanan TTC ku dan rakan2 TTCku".Amin......

Wednesday, January 18, 2012

Spontaneous Thursday # 1

"You're what you Eat"


Meaning

The notion that to be fit and healthy you need to eat good food.


Saturday, January 14, 2012

BBT(Part 2)

Ok....
Chek nak sambung balik pasal BBT nie...sebelum kita catat suhu mengunakan kaedah BBT nie...ada beberapa perkara yang mesti kita tahu...antaranya:


  1. Masa yang sesuai untuk mencatat suhu mengunakan kaedah BBT adalah di awal pagi selepas bangun tidur(dan sebelum melakukan aktiviti lain-termasuk sebelum pergi ke toilet untuk memberus gigi) .
  2.  Masa mencatat suhu mestilah pada waktu yang sama(cthnya setiap pukul 5 pg tiap2 hari)
  3. Minimum masa tidur mestilah antara 3-5 jam(tidur yang berkualiti). Seelok2nya 5 jam.
  4. Elakkan stress...(kerana stress dikuatiri menjejaskan masa tidur anda)
  5. Cuba minimumkan pergerakan semasa mencatat suhu.
  6. Kaedah BBT ini sesuai di gabung dengan kaedah memeriksa cervical mucus dan kaedah memeriksa cervical position untuk kesan MAXimum..

Info mengenai BBT ini boleh diketahui dengan lebih lanjut di SINI dan di blog Dr Hamid Arshad