Wednesday, November 30, 2011

Motivasi TTCku part 1 (Menangkis soalan CEPUCEMAS!!!)

As salam.....

Hi rakan2 seperjuangan TTCku....ari nie Chek nak bercerita pasal cara2 menangkis soalan cepucemas @ statement yang annoying daripada orang2 yang "kurang berilmu" @ "busy body".

Suatu ketika dulu(awal2 perkahwinan)....reaksi Chek jika ditanya:
  1. Bila nak beranak?
  2. Anak dah berapa orang??. Adik dah nak masuk "dua",yang akaknya masih "berdua" je ke lagi???
  3. "Korang nie mesti x pandai bxxx,...tu yang x melekat......(*statement paling xbleh pakai drp seseorg yang sebaya ngan mak2 kiter)
  4. dan bermacam2 soalan dan statement2 yang laser2 yang mengguris ati Chek
Reaksi Chek suatu ketika dulu:
  1.  Diam....tapi dalam hati tersentap dan menangis.
  2. MARAH.
  3. Sedih dan terkilan...
  4. Menangis sampai bengkak2 mata.
  5. Tension & stress(* pas2 mula la Cik P jadi mengong sbb tension dan stress)

Tapi kini...Chek lebih tenang bila berhadapan dengan soalan cepucemas bila:

  1. Memikirkan yang org yang bertanya tu x matang dari segi pemikiran @ dengan kata lain kurang "BERILMU" walaupun usia dah separuh "ABAD".So,Chek anggap jer soalan2 annoying macam 2 sebagai ujian untuk kita supaya lebih "BIJAK" daripada mereka yang bertanya.
  2. Jawab soalan "Bila nak beranak?" dengan statement " Soal anak,rezeki,maut,jodoh tu semua urusan Allah,siapalah kita untuk persoalkan...BETUL X???(Jawab sambil senyum penuh makna/sinis)...hah....amik ko...terkedu org yang bertanya tu bila Chek jwb mcm 2...
  3. Anggap mereka yang bertanya tu kurang pengetahuan tentang "ILMU" biologi manusia.
  4. Abaikan jer soalan2 yang annoying...yang penting kita semua tahu "REZEKI ITU datang DARI ALLAH",bukan mereka...berdiam adalah lebih baik...kerana ALLAH maha MENGETAHUI..apa yang mereka xtahu.

2 comments:

  1. betul tu..sy kt ofis kalau terserempak dgn org2 yg slalu bertanya tu, memang melencong ke arah lain..biar org2 tu sedar sendiri *serius sy penah buat mcm ni kat surau ofis, org tu trus tak berani tegur sy dh* reverse physico hehe :-)

    ReplyDelete
  2. @siti...tu la...kalau dipk ckp2 org nie..makin stress kiter...tapi pada pendapat Chek,drp kiter stress kan diri kiter,baik kita pk apa yg cara terbaik untuk mengelakkan stress dengan "menyekolahkan" @ mendidik org2 cam2 agar mereka mampu berpk dengan lebih matang....Ahaks...

    ReplyDelete